OVA BILJKA JE PRIRODNI INSEKTICID: Posadite je PORED KROMPIRA, i nikada više NEĆETE VIDETI ZLATICU - Srbi ne veruju
Zlatica, Foto: Wolfram STEINBERG / AFP / Profimedia

morate znati

OVA BILJKA JE PRIRODNI INSEKTICID: Posadite je PORED KROMPIRA, i nikada više NEĆETE VIDETI ZLATICU - Srbi ne veruju

Veoma je zahvalna za uzgoj jer ne zahteva posebnu negu. Potrebno je samo da je zalivate i redovno uklanjate izrasle cvetove kako bi biljka napredovala

Objavljeno:

Proleće je pravo vreme za sejanje somota u leje gde će rasti i cvetati.Cvet somota tople boje potiče iz Meksika i ovde se gaji decenijama. Od juna do novembra, male glavice somota u žutim, narandžastim, crvenim i šarenim bojama ukrašavaće vašu baštu.

Kadifa ima intenzivan miris koji nije prijatan, ali ne smeta našim čulima. Ovaj cvet se može koristiti u narodnoj medicini. Naime, somotski čaj poslužiće kao prirodno sredstvo za uklanjanje mioma materice. Postoje niski i visoki somoti. Visoke se gaje u cvećarama za pravljenje buketa, a niske za uređenje balkona i bašta.

U pitanju je kadifa
U pitanju je kadifafoto: Printscreen YouTube/Kruna VD

Kadifa uspeva na skoro svakom tlu. Zahteva sunce, a ako je redovno zalivate, formiraće žbun visok od 20 do 70 centimetara. Ako ste ih prošle godine imali u bašti, ove godine će sami izniknuti kada dođe proleće. Veoma je zahvalna za uzgoj jer ne zahteva posebnu negu. Potrebno je samo da je zalivate i redovno uklanjate izrasle cvetove kako bi biljka napredovala.

Jedini neprijatelj ovih cvetova je puž koji će ih pojesti dok su u fazi razvoja. Zato vodite računa da zaštitite ovo cveće od ovih predatora. Kordiceps je prirodni insekticid, a pošto odbija krompirove i kukuruzne brašnare, ovaj cvet se sadi pored krompira ili kukuruza. Zbog ove osobine, somot se popularno naziva smrdljivim.

BONUS VIDEO:

13:23

OVAJ CVET U SRBIJI IMA NAJTUŽNIJU SIMBOLIKU Za neke je ljubičasta biljka simbol večne ljubavi, a za neke VEČNE TUGE (VIDEO)

(Espreso / Naj žena / Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.